Det finns massor av material om feminism, organisering, civilsamhälle, jämlikhet, jämställdhet, metoder... Vi tipsar här!

Material

Det finns en uppsjö av material med information, kunskap och metoder för civilsamhället. Här hittar du en del av dem. Några har vi skrivit om på bloggen, då hittar du även en länk till det inlägget. Materialen är listade i bokstavsordning efter titel.

 • Ageraguiden är ett material från Vi Unga, en organisation för ungdomsorganisationer. Materialet handlar om makt och normer i civilsamhället och om positiv förändring. Ageraguiden kan läsas som pdf här: ageraguiden
Ageraguiden, utgiven av Vi Unga

Ageraguiden, utgiven av Vi Unga

 • Brinna. Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation handlar, som titeln avslöjar, om ledarskap i ideella organisationer och vilka utmaningar och möjligheter det medför. Boken innehåller tips om hur en kan förvalta det engagemang som driver den som är aktiv eller anställd inom en civilsamhällesorganisation. Boken är skriven av Lisa Moraeus och inlägget på bloggen kan du läsa här
 • BRYT! är ett material från RFSL Ungdom om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet. Materialet kan köpas från RFSL eller laddas ner som pdf här: BRYT!

BRYT! Här, dess tredje upplaga

 • Den onorma boken från Ungdom mot rasism. Om normkritik och metoder för att arbeta för antidiskriminering.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • Förbjuden handling av Maud Eduards handlar om kvinnors organisering som fokuserar på frågan vilket politiskt handlingsutrymme kvinnor som grupp har.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • Gilla! Dela engagemang, passion och idéer via sociala medier är skriven av Brit Stakston och ger en introduktion till hur civilsamhällesorganisationer kan använda sociala medier i sitt arbete.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • Härskartekniker, skriven av Camilla Ländin. Med fokus på att identifiera, hantera och förebygga.
 • I normens öga. Metoder för normbrytande undervisning. Boken är utgiven av Friends.
 • Inkludera av Frida Ohlsson Sandahl är en bok som handlar om hur vi kan lära oss praktisera de värden som vi arbetar för i vårt civilsamhällesengagemang.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
Boken "Inkludera" av Frida Ohlsson Sandahl är ett boktips för den som vill lära sig arbeta mer normkritiskt inom sin organisation.

Boken ”Inkludera” av Frida Ohlsson Sandahl är ett boktips för den som vill lära sig arbeta mer normkritiskt inom sin organisation.

 • Integrated Security Manual är skrivet av Jane Barry och handlar om hur civilsamhällesorganisationer kan integrera säkerhetsrutiner i sitt arbete. Materialet är skrivet på engelska.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • Jämställdhet och civilsamhället, en rapport framtagen av MUCF. Forskningsöversikt över hur jämställt/ojämställt civilsamhället är.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • Krokben och utsträckta händer av Sandra Dahlén. Om intersektionalitet.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • Makthandboken för unga feminister som be-möter rasism och sexism i föreningslivet är ett material från Interfem och handlar, precis som dess titel anger, om att möta och bemöta rasism och sexism i föreningslivet. Du kan ladda ner versionen från 2009 genom att klicka på titeln.
 • Normkreativ av Settings hjälper oss att använda våra kunskaper i normkritik på ett kreativt sätt för att skapa de normer som vi vill ska gälla i samhället.
  Inlägget på bloggen kan du läsa här
 • O/lika är ett metodmaterial mot fördomar och diskriminering. Författare från flera organisationer står bakom materialet, där LSU står som redaktör. Materialet hittar du som pdf här: O/lika
 • Politikens paradoxer av Maria Wendt Höjer och Cecilia Åse är en introduktion till feministisk politisk teori.
  Boken nämns i inlägget om Förbjuden handling
Det finns massor av material om feminism, organisering, civilsamhälle, jämlikhet, jämställdhet, metoder... Vi tipsar här!

Det finns massor av material om feminism, organisering, civilsamhälle, jämlikhet, jämställdhet, metoder… Vi tipsar här!

Kommentera

Your email will not be published. Name and Email fields are required.